Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår
Gå direkt till innehåll
Ventilation

Ventilationen i din bostad

All luft inomhus behöver efter ett tag ersättas med frisk luft utifrån. När man badar, duschar, tvättar eller lagar mat bildas även fukt som måste transporteras ut ur lägenheten. Därför är det viktigt att ventilationen i bostaden fungerar så effektivt som möjligt. 

Som hyresgäst bör du tänka på att aldrig stänga friskluftsventilerna helt, för att undvika problem med fukt och mögel. Är det kallt ute räcker det med att du låter spaltventilen eller vädringsluckan vara något öppen. Längre ner på sidan ser du en film om hur du gör för att rengöra ventilationsdonen och andra tips för bättre inomhusklimat.

Så fungerar ventilationen

För att utsuget av den gamla luften ska fungera bra måste också friskluftsventilerna vara öppna. Om ingen är hemma är behovet av ventilation inte lika stort, men stäng aldrig ventilerna helt. Om man stänger ventilerna helt kommer istället luften att tas genom brevinkastet eller andra otätheter. Grannens matos kan då komma in i din lägenhet. Du kan också känna det som drag vid fötterna när luften kommer in via exempelvis dörrkarmarna i stället. Är det kallt ute räcker det med att du låter spaltventilen eller vädringsluckan vara något öppen. Anpassa ventilationen till förhållandena. Mest ventilation behövs naturligtvis när vi lagar mat, duschar och torkar tvätt. När du lagar mat och behöver bra ventilation, öppna då gärna ett fönster/vädringslucka i ett annat rum i bostaden.

Olika typer av ventilation

Självdragsventilation

Detta system fungerar genom såkallad "skorstensverkan". Frisk luft kommer in i bostaden genom vädringslyckor och spaltventiler. Luften värms upp, stiger uppåt och genom drag försvinner den ut via frånluftsventilerna i kök, badrum och klädkammare.
 
På sommaren, när det är lika varmt ute som inne, fungerar denna typ av ventilation sämre. Bästa sättet att få in frisk luft är då att skapa tvärdrag genom att öppna flera fönster.

Frånluftsventilation

Frånluftsventilation är den vanligaste typen av fläktventilation. Den fungerar genom att en fläkt suger ut den förbrukade luften från bostaden via ventiler i kök, badrum och klädkammare.
 
Frisk luft kommer in i bostaden genom vädringsluckor och spaltventiler.

Från- och tilluftsventilation

Från- och tilluftsventilation innebär att såväl från- som tilluften drivs med hjälp av fläktar.

Luften kommer in genom så kallade tilluftsventiler, som är placerade i taket eller på en innervägg. Frånluftsventiler finns i kök, badrum och vissa fall i klädkammare.

Från- och tilluftsventilation med värmeåtervinning (FTX)

Detta system bygger på från- och tilluftskanaler som förser rummen med frist tilluft och för bort använd luft. Uteluften som kommer in i lägenheten filtreras och värms upp till rätt temperatur, innan den förs in i lägenheten. Man återvinner värmen i den förbrukade luften för att värme upp den nya luften.
 
Värmeväxlaren kan antigen vara centralt placerad i huset eller finnas i varje lägenhet, exempelvis bakom kryddhyllan i köket. Tänk på att rengöra filtren regelbundet för att systemet ska fungera så bra som möjligt.

Rengöra ventilationsdon 

För att behålla bra ventilation inomhus behöver du regelbundet rengöra ventilationsdonen. Se filmen för fler tips.